Oidentifierad lungsjukdom med ecigaretter?

I 2019 fick nyheterna dödsfall och sjukhusvistelser i allvarligt tillstånd av personer som använde vapers med flytande “essenser” i USA. Sjukdomen som orsakade dessa dödsfall har ännu inte identifierats, men kan vara relaterad.

Läkare som hade patienter med detta tillstånd identifierade och beskrev lungproblem i vetenskapliga publikationer som “New England Journal of Medicine” och klassificerade trenden som oroande. En Harvard professor, David C. Christiani, sade att minst 215 av fallen var svåra, med andningsproblem. Mest sannolikt är exponering för kemikalier associerad.

“Medan mer forskning behövs för att avgöra om e-cigaretten är ansvarig, är det tydligt att det finns en epidemi som ber om ett brådskande svar”, sa han.

Inför det problem som har blivit känt över hela världen, meddelade guvernören i delstaten New York, Andrew Cuomo, förbudet mot smaksatta e-cigaretter, i ett försök att”bekämpa ökningen av konsumtionen av produkter bland ungdomar”.

Patienterna var friska tills de uppträdde med svår andfåddhet, efter flera dagar av kräkningar, feber och trötthet. Men detta kommer du inte att känna av om du använder Six Licks, Straight Flavors, Supergood, Swedish Candy, Sweet Candy, Tasty E-juice, Tasty juice, Team 120, The Big Tasty och The Mamasan! Vissa hamnade i intensivvården eller i den mekaniska andningsapparaten. Behandling är mindre effektiv om patienten inte berättar vad han använde. Detta är ett av de största hindren för att förstå krisens ursprung.

Forskare försöker avgöra om ett potentiellt orsakande ämne har blandats i e-cigarettprodukter, om människor har återanvänt förorenade patroner, eller om det finns bredare beteende, såsom tung användning av e-cigaretter, marijuana på samma enhet, eller kombinationen av de två.

Marijuana användning kommer också till diskussion. För att bli inandningsbar måste både nikotin och THC (psykoaktiv förening av cannabis) blandas med lösningsmedel, som vid förångning släpper ut ämnena (skiljer sig från vanliga cigaretter) men också indikeras som skadliga. Lösningsmedel eller oljor upphettas för att bli ånga. Men under rökning kan det finnas några droppar olja kvar när vätskan svalnar och inandningen är vad som kan orsaka andningsproblem.

Läs också: Butiker vi tycker är bra på nätet 2021 är Jooz.se, Ecigaretter.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se och dk.vape.se.

Scott Gottlieb, tidigare kommissionär av food and Drug Administration (FDA), misstänker att något nytt har introducerats på marknaden av en oregelbunden tillverkare, oavsett om det är en ny smak eller ett nytt sätt att applicera THC. Faktum är att fallen har skapat en kris för två framväxande industrier — elektroniska cigaretter och cannabis.

Undersökningen blir ännu mer komplicerad eftersom många ingredienser i” essenserna ” inte anges på etiketterna https://vape.se. E-vitaminolja är till exempel ett vanligt ämne som är förknippat med allvarliga och plötsliga andningsproblem i vissa fall i New York (USA). Vitamin E säljs till användare som ett komplement i cannabidiol olja, men det är inte avsedd för vaping och har använts på detta sätt.

Vitamin E acetat är en oljeliknande komponent av vitamin som finns i skönhetsbutiker och används i hudkrämer och vitamintillskott. Användningen är dock inte tillåten i cannabisbaserade produkter eller att blanda med nikotin.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Umo, THL, CAN, WikiPedia, Konsumentverket, Kemi, Lansstyrelsen, Riksdagen, Tullverket, Östersund Kommun, Verksamt, Kristianstad, SlutaRökaLinjen, Alingsås, Ronneby, Lysekil.