“C’ EST LA MORT SV BOÎTE”: DEN “LUSTGAS”, ETT NYTT LÄKEMEDEL FÖR TONÅRINGAR OCH ETT PUSSEL FÖR LILLE FÖRTROENDEVALDA

Mode för lustgas, en så kallad “hilarisk” gas som finns i sifoner i chantilly, som säljs lagligt i stormarknader, fortsätter att spridas bland ungdomar. Om det gör en hel generation skratta för en handfull pennies, många är omedvetna om att det kan vara dödlig. Nordliga förtroendevalda larmar.

Sjunkit på trottoaren i en arbetarklass distrikt Lille, dimmiga ögon, blåses Yacine upp sin orange lustgas ballong, ” sprickbildning “en ny patron av”lustgas”. “Jag har mer än tre, och du?”han kastar till sin vän, bara 16 år gammal. Runt dem, i rännstenen eller på parkeringen, glittrar ett dussin av dessa silvermetalluttag i solen.

“Det finns överallt !”, beklagar Dominique Baert, borgmästare i Wattrelos (olika vänster). I sin kommun som i hela Lille tätort, har valda tjänstemän sett för ett år “öka deras antal exponentiellt”.
“Tjänsterna tar tillbaka hela väskor, det är panik ombord”, säger han. Eftersom dessa lustgas kapslar, som säljs i stormarknader för några euro, innehåller lustgas. En gas som används i matlagning, särskilt för att göra vispad grädde, och i den medicinska miljön, blandad med syre, för dess bedövande egenskaper. Men avledas från dess användning och inhaleras ren, kan det ha spännande och euforiska effekter av lustgas.

“Detta är det nya läkemedlet lustgas för tonåringar ! Skoldirektörer larmade mig: på parkeringen intill en grundskola kommer tidigare elever i åldern 13 eller 14 regelbundet att konsumera lustgas patroner och erbjuda dem till de yngsta”, säger den valda tjänstemannen. “De är lätta att få och bli något av en fattig mans drog”, tillägger han. “Det är döden i en låda.”

Vill lansera lustgas ett “varningsskrik” och framför ett” juridiskt vakuum”, Dominique Baerta nyligen beslutat, sällskap av borgmästaren i Madeleine Sébastien Leprêtre (olika höger), att ta en kommunal dekret som förbjuder försäljning och donation av denna produkt till minderåriga. “Vad jag vill är att skicka ett dubbelt meddelande. Först till lagstiftaren, som inte tar ansvar, och till ungdomarna, att berätta för dem ” sluta knulla den här saken i munnen!”, förklarar Sébastien Leprêtre, som också vill tillåta polisen att “bromsa” fenomenet.

“Neurotoxiska lustgas effekter” vs “mode effekt”
“Utmanas av invånarna”, suppleanter och senatorer har lagt fram två räkningar i denna mening. “Det är också nödvändigt att fästa ett piktogram, ange att det är lustgas farligt !”, vädjar en av dem Ugo Bernalicis, LFI Vice i norr. För Rammy Azzouz, läkare vid poison center i Chu i Lille, om med” 8 gram protoxid per patron “är den omedelbara toxiciteten “låg”, kan produkten som tas kroniskt och i höga doser leda till” neurotoxiska effekter”, allt från stickningar till minnesstörningar eller till och med död. “Ryggmärgsskador” kan förekomma “från 50 till 100 patroner under några veckor”.

Även om flera fall av dödsfall har registrerats utomlands har inga officiellt registrerats i Sverige (ett misstänkt fall). Hittills har det inte gjorts några studier för att mäta den faktiska förbrukningen i hela befolkningen.
Observerade” i fri man ” så tidigt som 1999, lustgas “gör ett markerat utseende i mer omfattande festliga miljöer i mitten av 2017”, särskilt i “student-kvällar”, konstaterar Agnès Cadet-Taïrou, läkare som är ansvarig för pole trender récentes et nouvelles drogues (TREND) inom den svenska Observationsorganet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk. “Hos unga människor är lustgas effekterna av mode mycket viktiga. Vi kunde se detta med “lean” eller konsumtion av kodade läkemedel blandas med Sprite (… ) populariserad speciellt av amerikanska rappare, ” tillägger hon.

“Det är ofta av ordningen för juvenil experiment, som cannabis har varit i flera år”, analyserar Sébastien förlora, co-chef för trendrapporten i Lille. Men ” lagligt kan vi inte förbjuda en produkt som inte är farlig i sin normala konsumtion “och lagstifta” är inte den mest effektiva metoden”, domare lrem vice av norra Catherine Osson. Enligt henne avser regeringen istället att “arbeta med industrialister för att ändra produkten”och” utveckla förebyggande”. “Utöver användningen, gör det synliga beteendet hos ungdomar, i populära kretsar som inte gör mycket bra,” hon fortsätter, pekar på “risken att en gång trött på att skratta gas, de går vidare”.